YAMAZAKI KENTARO DESIGN WORKSHOP

BACK

世田谷の老人ホーム

Nursing home in Setagaya

岡本 / 有料老人ホーム

Okamoto / Nursing home

老後の暮らしについて、楽しいイメージを抱けているだろうか。どこか不安で、ネガティブな印象は少なからず、あるだろう。クライアントは「老いて豊かと語れる暮らし」というビジネスコンセプトを構想し、実現のために新しい介護住宅の商品開発を手がけていた。

私たちの役割は、ビジネスコンセプトを生活に直接的に関わる建築空間として表現することである。

まず、初めに取り組んだことは、建物が置かれる敷地の整備である。敷地は急な斜面の緑地帯で、世田谷区を横断している国分寺崖線の一端にある。都内であっても豊かな緑地帯に隣接している。しかしながら、敷地はテニスコートとして使われていたため、崖は擁壁によって抑えられ、ぽっかり緑が欠きとられていた。斜面・雑木林・水辺といった一連の地勢が武蔵野特有の景観要素である。それを丁寧に読み込みながら、その緑地帯を再生した。

新たなにつくられる地下階には斜面から連続するような壁泉を設け、新たな崖線を創造し、多様な風景をつくり出している。

懐しくも洗練さをもたせた空間から望む風景が、住まわれる方のやさしい話相手であってほしいと願う。
Do you have a richness associated with images of your older life? You might be uneasy and have more than a few negative impressions about it. The client established the concept that the older the inhabitants get, the more richness they get from life, managing to develop nursing care houses to realize this concept.

Our role was to express their business concept as an architectural space that directly links with inhabitant’s life. At first, we worked on recovering this site which is located in the middle of a hillside called “Kokubunji-gaisen.” It is a valuable green belt in the Tokyo Metropolitan area. However, a large amount of the green in part of the site was removed to make tennis courts several years ago. According to our research, a series of geographical features such as slopes, a thickly wooded area, and water edge are important landscape elements of the “Musashino.” We analyzed it closely, restoring the geographic features and created a new wall which is in the dry area in the building basement. It naturally connects the existing green slope and spring water flows down it. Our design aimed for diversity in this site, in other words, we designed their environment with the words “PRESERVATION,” “RESTORATION,” and “REBIRTH,” in mind.

We strongly hope that this landscape with its nostalgic elements which inhabitants can view from a sophisticated space might be a gentle companion.
所在地

東京都世田谷区

敷地面積

4,528 m2

延床面積

3,303 m2

プログラム

有料老人ホ−ム

構造

RC造

階数

地上3階、地下1階

フードディレクション 原田 充郎
ランドスケープデザイン タウンスケープ研究所
撮影 黒住 直臣
Location

Setagaya-ku, Tokyo, JAPAN

Site Area

4,528 sqm

Floor Area

3,303 sqm

Principle use

Nursing home

Structure

RC

Story

3F, B1F

Food Direction Mitsuro Harada
Landscape Design TOWNSCAPE Design Institute., Inc.
Photo Naoomi Kurozumi